Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2008

Πιθανό το σενάριο να κηρυχθεί η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης




Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενδέχεται να κηρύξει τη χώρα από την Πέμπτη ο πρωθυπουργός, εάν μέχρι τότε δεν έχουν σταματήσει οι ταραχές, ενώ δεν αποκλείεται να αποφασιστεί και άρση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Η απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, ελήφθη κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής επιτροπής, χθες Τρίτη, και υπό την πίεση όλων σχεδόν των κορυφαίων υπουργών, που ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να εγκαταλείψει την αμυντική στρατηγική απέναντι στους κουκουλοφόρους και να δώσει εντολή στην Αστυνομία να παρέμβει δυναμικά.

Σύμφωνα με το Βήμα, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και οι κ. Γ. Σουφλιάς, Ευ. Μεϊμαράκης και Γ. Αλογοσκούφης μετέφεραν στην κυβερνητική επιτροπή την αγανάκτηση που επικρατεί στους βουλευτές και στην κομματική βάση, τονίζοντας πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να παραμένει άλλο θεατής στις καταστροφές και πως θα πρέπει να αντιδράσει αμέσως και να μην ανεχθεί άλλα επεισόδια. Από την άλλη πλευρά, σε μετριοπαθείς χειρισμούς επέμεινε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.

Το θέμα αναμένεται να κυριαρχήσει στη νέα κυβερνητική επιτροπή που συνεδριάζει σήμερα Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Νωρίτερα (στις 10 το πρωί) ο Κ.Καραμανλής θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη.
Ήδη, έχει δοθεί εντολή στις αστυνομικές δυνάμεις να συλλαμβάνουν όποιον προκαλεί βανδαλισμούς, ενώ για την προστασία της δημόσιας περιουσίας, αλλά και της δημόσιας ασφάλειας αποφασίστηκε να εφαρμοστεί το άρθρο 11 του Συντάγματος από την Πέμπτη, αν δεν έχει αποκλιμακωθεί η κατάσταση.

Βάσει του άρθρου 11 του Συντάγματος, απαγορεύονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις με απόφαση του αρχηγού της Αστυνομίας, σε περιοχές που έχει διαταραχθεί η κοινωνικοοικονομική ζωή.

Παράλληλα αποφασίστηκε να ζητηθεί η συνδρομή ευρωπαϊκών κρατών, εφόσον οι ταραχές επεκταθούν, με την αποστολή αστυνομικών δυνάμεων που ειδικεύονται στην αντιμετώπιση διαδηλώσεων (κυρίως από Γαλλία, και Βρετανία).

Την Πέμπτη επίσης θα αποφασιστεί αν η κυβέρνηση θα κάνει χρήση των διατάξεων του πρόσφατου νόμου της Μαριέττας Γιαννάκου για την άρση του πανεπιστημιακού ασύλου, αφού οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν εξακριβώσει ότι η πλειονότητα των μολότοφ που χρησιμοποιούν οι κουκουλοφόροι, παρασκευάζονται στα εργαστήρια πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Όσον αφορά στις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, σύμφωνα με πληροφορίες το κλίμα ήταν ιδιαίτερα ψυχρό στις συναντήσεις με τους Γιώργο Παπανδρέου και Αλέκο Αλαβάνο, και θερμότερο με την κυρία Αλέκα Παπαρήγα και τον κ. Γιώργο Καρατζαφέρη.

Πρέπει δε να σημειωθεί πως στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Καρατζαφέρης αποκάλυψε το σχέδιο της κυβέρνησης να κηρυχθεί η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
«Εάν δεν υπάρξει σύνεση και αυτοσυγκράτηση, πολύ φοβάμαι ότι αυτά τα ίδια γεγονότα θα φθάσουν να επιτάσσουν την εφαρμογή του άρθρου 11 του Συντάγματος. Επειδή όμως η Δημοκρατία είναι πάνω από όλα και για όλους πρέπει όλοι να δείξουμε την πρέπουσα και την δέουσα προσοχή» είπε χαρακτηριστικά.

Μέτρα στήριξης
Σήμερα, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα στήριξης των πολιτών και των επιχειρήσεων που υπέστησαν ζημιές, μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάνεται το «πάγωμα» των δανειακών τους υποχρεώσεων για το 2009, καταβολή χρηματικών αποζημιώσεων και επιδότηση των θέσεων εργασίας που χάθηκαν, στις επιχειρήσεις που καταστράφηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: